failane 96 vs 16 1_slider

 Vans Fairlane PRO white / white / gum – szemle

Vans Fairlane Pro – egy darab történelem. Ismerjük meg egy kicsit a cipő hátterét!

1996-ban a Vans egy új korszak elején állt. Tudta, hogy változnia kell. A tornacipő gyártó óriás ki akart törni az egyre szűkebbé váló keretből.
A CUPSOLE, azaz az egy darabból öntött és legtöbb esetben varrott talp akkoriban nem igény, de alap lett. Az akkori konkurensek (Etnies, DC, Airwalk) gyorsan nőttek, a gördeszkázás új szintekre emelkedett és vele a srácok cipő-igénye is.vans pro series steg hungary-100

Amikor a 30 éves évfordulóra készült a cég, megalkottak egy sor cipőt, ami már valami egészen más volt. Normál, utcai és deszkás cipők, a hajdani Vans- erényeket ugyan szem előtt tartva, de teljesen új utat kezdve.vans pro series steg hungary-106

Ekkor keresett meg a Vans akkori forgalmazója, hogy dolgozzak a cégnek és segítsek megismertetni és elfogadtatni a kereskedőkkel az akkor még egészen más kategóriába sorolt céget.vans pro series steg hungary-107

Az első beérkező szállítmány mintáival azonnal vonatra ültem…és fél év alatt bejártam az országot. A sztori hosszú és uncsi lenne, a lényeg, hogy az első cipő, amit kaptam a kollekcióból az egy ilyen fehér Fairlane volt – az 1996-os anyagokból és az akkori kivitelben – vékonyabb nyelvvel és kicsit gyengébb talppal – de külsőre ugyanez…

Ezért fűztem hosszabbra az introt. Nagyon megérintett, hogy visszahozzák ezt a modellt – így azonnal berendeltük.vans pro series steg hungary-109

Mára azonban nagyot változott a Vans Fairlane. A CUPSOLE nagyon régen volt már új, de tavaly óta egyre többen fordulnak VISSZA hozzá. A WAFFLE talp tulajdonságait talán nem hozza, de az is biztos, hogy tovább tart az egy darabból öntött talp, amely a kritikus helyeken ráadásul többszörösen lett a cipő felsőrészéhez varrva. Az új anyagok és technológiák pedig nagyot segítettek a szerkezeten.vans pro series steg hungary-101

PRO szériás cipőként a FAIRLANE PRO- ban alap a gumi aládolgozás (DURACAP), a dupla és tripla varrások (akkor még nem a varrások HIÁNYÁVAL erősítettéka cipőket, hanem a varrások duplázásával, triplázásával és a bőrök rétegzésével értek el hosszabb élettartamot) és a kivehető, nagyon klassz ULTRACUSH HD talpbetét, ami a rezgéseket a lehető legjobban csillapítja.
Az akkori divatnak megfelelően a terry bélést most is benne hagyták, ez egy FROTTÍR anyag – ami ma már inkább a törölköződ :)vans pro series steg hungary-112

A felső rész teljesen bőr. Fehér, ami kényes, de fedett (festett) bőr, ami azonban tisztítható – és bizonyos szintig impregnálható is!

A kis töri óra azért kellett, hogy Hozzád is közelebb hozzam a modellt. Inkább a hagyomány nagy, nem valami high-tech cucc. Kb olyan, mintha egy Jordan 1-est vennél – nem azt akarod vele, hogy űrtechnológia legyen a lábadon, hanem – ebben az esetben – 21 évnyi történelem!

Érdekesség, hogy az eredeti cipőt megtaláltam az egyik szekrényben. Baráti körben elajándékoztam, olyan jó állapotban maradt meg és kb 3 éve munkacipőként működik. Most visszakérem egy időre és megnézheted Te is – a boltban, vagy a Kossuth Lajos utcán az egyik vitrinben :) Vagy itt, a cikkben – ha visszanézel egy héten belül!

…és hogy mit ajánlanánk hozzá? Egyet a szép Vans chino pantek közül, vagy egy jó Vans farmert…amikről ITT OLVASHATSZ!

Igazi szép retro deszkás cipő, friss technológiával és újításokkal, ami alig több, mint egy “huszas”. Ha szereted a fehéret vagy kipróbálnád – itt az idő.

…és frissítésként itt az ígért képek:

vans pro series at steg hungary-106

vans pro series at steg hungary-102

failane 96 vs 16 2

Régi vs. Új. 1996 vs 2016. Csak a 6 miatt írtam 2016-ot, egyébként teljesen új színállása a tavaly (újra) megjelent modellnek.

failane 96 vs 16 1

Az orr hosszabb és keskenyebb lett, az oldalcsík hasonlóan kiemelkedik, de nem anynira pufi, mint régen. A varrások ugyanúgy duplák és triplák.

failane 96 vs 16 6

Minden logo fehérre váltott, anno a Vansnek kellett a “hirdetés”, ma már nem kell. A cipő sokkal letisztultabb lett ettől.

failane 96 vs 16 4

20 évet töltött a bal Fairlane utcán, szekrényben, megint utcán aztán egy masszőr lábán végezte, aki a mai napig használja!

failane 96 vs 16 5

2017 nagy megelepetése a Fairlane visszatérése. Az egykor nagy ugródeszkának szánt modellcsalád egyik tagja most egy szolid és nagyon letisztult, technológiájában nagyon fejlett utcai- és gördeszkás cipő lett.

 

Jassek Balázs

Először a hírhedt Triál deszkával kezdtem el gurulni 1985-ben. Egy barátom tanított meg a nappalinkban, a szőnyegen gurulni. Egy svéd könyv, egy Delta- részlet , majd pár év múlva a Vissza a Jövőbe című film elég volt ahhoz, hogy minden addigi elképzelésemet félre söpörje és kimondjam: Mindig a gördeszkázás közelében szeretnék lenni! Azóta eltelt jó néhány év. Ebben nem mindig vagyok már annyira biztos, de amikor a legtöbb kétség merül fel, akkor az élet megint csak lök egyet és még közelebb kerülök ehhez a "sportághoz". Szabadságmániás idealista vagyok és ez a sportág ezt tökéletesen jelképezi. Ha nem ezt csinálnám, talán motorokat építenék... Az még valami ehhez közeli dolgot adhat! :)))

Vélemény, hozzászólás?