slider for fox sztori

FOX – sztori és szemle

Fox Racing – honnan ismerős? Aki valaha látott Motokrossz versenyt, aki valaha megnézett egy komoly mountain bike versenyt, az látta a fox fejet.
A brand egy vízió, vagy sokkal inkább egy kívánság alapján jött létre.oakley fox steg-146

Ajtóit 1974-ben nyitotta meg Moto-X Fox néven egy disztribúció, amely motokrosszosoknak szállított főként európai alkatrészeket kalifornia egy kisvárosában.oakley fox steg-147
Két év múlva a Moto-X Fox már lengéscsillapító (futómű) és motor (hajtómű) alkatrészeket gyártott az élvonalhoz közeli motorosoknak. Az addigi elképzelést- miszerint csak a gyári csapatok érhetnek el kimagasló eredményeket – hamar megdöntötték az alapító Geoff Fox szponzoráltjai, akik 1977 tavaszán alapított privát csapatában küzdve az AMA nemzeti nagydíj 125 köbcentiméteres kategóriájának ötödik, hatodik és hetedik helyét is elvitték.oakley fox steg-157

Érdekes módon az ismertséget azonban nem az alkatrészek hozták…
A széria során a csapattagok harsány piros, sárga és narancs szettekben mentek. Fox kézzel készítette ezeket és a motorosok annyira elszálltak a mezektől, hogy a cég nem várt sikerre tört…és a megrendelések csak özönlöttek.
Az elkövetkező néhány évben a FOX teljesen újra lett szervezve és így hamarosan az ország vezető motokrossz ruházati márkájává nőtte ki magát.
oakley fox steg-153

A Fox első nagydíját 1980-ban hozta el Mark Barnett, ezután pedig több, mint 40 nagydíjat szereztek meg olyan nevek, mint például a szuper- tehetséges Ricky Carmichael, aki megváltoztatta a motokrossz világát, vagy a csodagyerek James “Bubba” Stewart, aki újításaival – rövidített ugrásaival vagy inkább radírozásaival átalakította magát a motokrosszt.oakley fox steg-149

Ma a FOX még mindig egy családi tulajdonú és irányítású cég, amelyet már a második generáció kormányoz újabb sikerek felé. A motokrossz világából kinőve az aktív ifjúság egyik meghatározó ruházati márkája lett, a mountain bike (MTB) technikai ruházatának egyik sikeres szállítója – így a méltán népszerű Fox (róka) fej sok helyen visszaköszön.oakley fox steg-152

Szorosan együttműködve a szponzoráltakkal a Fox olyan technikai és utcai ruházatot tud készíteni, amely működik – és látványos is.

Idén a kollekcióban megjelentek a komoly technikai anyagok – hozzánk elsősorban a vízlepergető pulóverek és a vékony de tartós pólók formájában, amelyek lehetnek normál pamut és kevertszálas anyagokból, amelyek gyorsan száradnak, nem gyűrődnek és az izzadságot is segítenek elpárologtatni.

oakley fox steg-162
oakley fox steg-160

Jassek Balázs

Először a hírhedt Triál deszkával kezdtem el gurulni 1985-ben. Egy barátom tanított meg a nappalinkban, a szőnyegen gurulni. Egy svéd könyv, egy Delta- részlet , majd pár év múlva a Vissza a Jövőbe című film elég volt ahhoz, hogy minden addigi elképzelésemet félre söpörje és kimondjam: Mindig a gördeszkázás közelében szeretnék lenni! Azóta eltelt jó néhány év. Ebben nem mindig vagyok már annyira biztos, de amikor a legtöbb kétség merül fel, akkor az élet megint csak lök egyet és még közelebb kerülök ehhez a "sportághoz". Szabadságmániás idealista vagyok és ez a sportág ezt tökéletesen jelképezi. Ha nem ezt csinálnám, talán motorokat építenék... Az még valami ehhez közeli dolgot adhat! :)))

Vélemény, hozzászólás?