gordeszkas-stilus-x-steg-x-dickies-1

Gördeszkás stílus kalauz 1-frissítve

New York Skateboarding Style – gördeszkás stílus kalauzunk kiinduló pontja

Figyelem! Sem az elnevezés, sem az adatok nem hivatalosak. A stílus elnevezése házon belüli, mondhatjuk, hogy MUNKANÉV. Mi így hívjuk, Te így hivatkozhatsz. Szeretheted vagy nem, ez a mi meglátásunk és örülünk ha tudsz róla :)


Elmentünk egy kicsit fotózni Auréllal. A fotózás sok kérdés vetett fel. Merre tart a gördeszkás stílus? Miből merít, milyen irányokat ismerünk.Rengeteg kérdés és ugyanennyi válasz. Ezért néhány random gondolatot megosztunk …

Új blogunkban, a vehir.hu oldalon már meg is jelent a cikk egy verziója. stég blog a vehir.hu – n

Itt más képeket és néhány extrát is belecsempésztünk :)

A gördeszkások által képviselt divatirányzat legnagyobb értéke mindig a megújulás volt. Egy-egy elemet ellopva egy teljesen új vonalat tudtak elindítani. Ilyen volt anno a börtönlakóktól és szépreményű feka rapperektől ellesett túlméretes nadrágok viselete .

IMG_0437

Amikor már mindenki ezeket hordta, váltottak a profik a Levis 501-re, ami az akkori utcai divatból épp kikopott (cca 1995) – hiába tolták a jobbnál jobb reklámokat Brad Pittel és olyan zenékkel, amiket anno csak az ő reklámjaikban hallhattunk (torzítás-mentesen)

IMG_0440_aurel_steg
Ezután sok váltakozás volt, a nadrágok bősége azonban innentől egy lassú pulzálás során néha kicsit bővebb, majd megint MÉG szűkebb lett –  de a legutóbbi trend már nagyon régen tartja magát.

Szűk nadrág, tornacipő és szűk vagy közepes póló.
Mivel azonban ezt a vonalat a BMX is birtokolja (praktikus okokból és sokszor erősen túldimenzionálva) és az utcai divat is elment ebbe az irányba, a gördeszkás divat mára unalmassá és az utca emberének öltözékévé  vált, majd a divat még inkább elvitte a hárombetűs tucatbolt (háundemmm)  felé az embereket.IMG_0634

De az alapvető felállás csak kicsit változott. Minden háundemmboj rettenet szűk nacit hord feltűrve, bazi nagy pólót (ami az arab öltözködésből szivárog be a divatba  Franciaország legújabbkori történelmének következményeként – hogy ne is foglaljak állást itt erről) és kefe hajat hord….vagy szépen ápolt arcszőrzetet, ha az eggyel kifinomultabb kategóriába tartozik – és van neki.
Ki hipszteresen favágósat, ki pedig spanyolosan hanyagot…
IMG_0550-aurel-steg-gördeszkás stílus

A gördeszkás társadalom ismét megelégelni látszik a dolgot.
Az érdekes, hogy mindig olyan stílusjegyeket tart meg, amik egyébként is jelen vannak , de azokat mindig máshogy alkalmazza.
IMG_0516-aurel-steg-gordeszks stilus

Tehát az új recept:

New York style – vagy közelítés feléje!

Stílusjegyek:

Chino pant (ez a régi munkás nadrág forma, vágott zsebekkel és finom, sztreccs vagy nagyon erős  – legtöbbször 65-35 %-ban műszál és pamut keverék anyagból). Ez eleinte lehet szűkebb, de nem skinny. Aztán hajrá! Mehet a Dickies klasszikusa, a 874-es modell.
Szigorúan magasra feltűrve. Bokalengősen, hogy ne legyen kedve a Zsuzsi fiúknak így hordani.

IMG_0647-aurel-steg-veszprem-balaton-gördeszkás stílusEhhez egy normál szabású póló dukál enyhén azért túlméretesben.  Lehet vékony vagy vastag, akár a Thrasher vonal BOXFIT pólója, aminek széle hossza majdnem szó szerint egy.

Ugyanilyen pulóver, ha kell –  lehetőleg szintén Thrasher vagy egy másik „true” márka.
Cipőben egy autentikus és kevéssé harsogó tornacipős megoldás – lehetőleg a pro riderek jelszavával egyezően: FEKETE vagy FEKETE-FEHÉR! Na okés, valami föld szín is lehet! Mondjuk barna, mint itt a Vans Brigata hasított bőr modellje.IMG_0544-aurel steg -gordeszkas stilus

Ehhez persze kell a hosszú szárú zokni – hála az égnek újra feltűrve és fehér vagy mintás…

(most egy néma meghajlás Matt Hensley előtt, aki 1990-ben arra inspirált, hogy amerikából hazakönyörögjek egy full fekete Vans Chukka Boot-ot és hozzá nagyon klassz fehér zoknit)

Ahogy kezdtem…elmentünk egy kicsit fotózni Auréllal. A naci még szűk, de dolgozunk rajta! Nem lehet mindent egyszerre és szeretem, ha a modelljeink jól érzik magukat abban, amit hordanak.
Ősztől már Dickies nacival J addig marad ez a DRIFTER  SLIM CHINO az Expedition One- tól és ennek a bővebb testvére DRIFTER chino néven. Ezekkel könnyebb is megbarátkozni,mint a sprőd Dickies modellel. A Drifter és testvére, a Drifter Slim erősen sztreccs anyagból készül, hihetetlen komfortot adva ez által.

Sapka, a gördeszkások egyik kötelező kelléke.
IMG_0507-aurel-gördeszkás stilus
A 5-panel hullám nem igazán öntötte el Magyarországot annyira, mint amerikát, így itt tartja magát a deszkásokon , de már érezhető itt is az új fuvallat: az UNCONSTRUCTED, azaz a normál 6 paneles felépítés, de nem keményített első résszel. Ettől az egész kicsit 5-paneles lesz, de mégis új…

IMG_0481-aurel-stég-gördeszkás stílusING. Körülbelül 2008 óta kezdtünk el kockás ingeket nagyobb mennyiségben rendelni – és el is adjuk őket általában. Mára mindenkinek van egy- vagy több. Sokan vagyunk, akik minden beérkező Vans ingből veszünk. De kell egy kis váltás. Idén az egyszínű vagy anyagában apró mintás, esetleg farmer vagy farmer utánzatú ingek indultak el. Nyáron vékonyabb, télen vastag anyagból, de lehetőleg hosszú ujjú.

Széldzseki. A kilencvenes évek edző széldzsekijét vette vissza Aurél is és az őszi szezonra már a Vans és az Irie Daily is szállítja nekünk ezeket a szép cuccokat. Kicsi logo, nagy logo – mindegy – a lényeg, hogy a régi Coaches Jacket ismét porondon van!

Na ennyit mára, a cikkben szereplő egyik cipő a Vans Gilbert Crockett PRO fekete verziójáról és testvér modelljéről  ITT olvashattok!

IMG_0476-aurel-gördeszkás stílus

IMG_0575_aurel -gördeszkás stílus-1

Pulóver. Kapucnis. Nem cippes. Megszokod.vans-dickies-steg-lookbook-2Ahogy ígértük, a Dickies kollekció megérkezett, benne a klasszikus 874-es modellel és két másik társával. Igyekeztünk mindenkinek megfelelni (aki a gördeszkás stílusban érdekelt) és hoztunk slim és slim-straight verziót is.
vans-dickies-steg-lookbook-17

…és ha gördeszkás stílus, akkor Coaches Jacket…vagy egyszerűbben széldzseki. A kilencvenes évek VIBE-ja megint itt van. Akkor mind ebben jártunk. Idén rendeltünk Vans, Element, Irie Daily és Thrasher modelleket. Csoda szép mind. A domináns fekete mellett a bordó jelenik meg.untitled-shoot-4790Ha gördeszkás stílus, akkor kockás ing. Lehet, hogy valakinek már sok…de egy olyan jól használható kiegészítő, hogy nem hagyhatod ki. Ha pedig kockás ing, akkor leginkább Dickies. Maximum Vans Box Flannel….de a Dickies Sacramento flannelje klasszikus!
Idén Grey Melange (szürke) és Brown Duck (közép-barna) színben, melyek a cég imázsához erősen kötődnek.untitled-shoot-4796Dickies Scottsburg kabát. Grey melange ez is. rövid, meleg és nagyon könnyű. Minimalista megjelenés, diszkrét, majdnem elegáns. 30 ezer alatt egy nagyon jó ajánlat.
untitled-shoot-_2

untitled-shoot-4777_2

untitled-shoot-4787

Már meg is vetted?


Jassek Balázs

Először a hírhedt Triál deszkával kezdtem el gurulni 1985-ben. Egy barátom tanított meg a nappalinkban, a szőnyegen gurulni. Egy svéd könyv, egy Delta- részlet , majd pár év múlva a Vissza a Jövőbe című film elég volt ahhoz, hogy minden addigi elképzelésemet félre söpörje és kimondjam: Mindig a gördeszkázás közelében szeretnék lenni! Azóta eltelt jó néhány év. Ebben nem mindig vagyok már annyira biztos, de amikor a legtöbb kétség merül fel, akkor az élet megint csak lök egyet és még közelebb kerülök ehhez a "sportághoz". Szabadságmániás idealista vagyok és ez a sportág ezt tökéletesen jelképezi. Ha nem ezt csinálnám, talán motorokat építenék... Az még valami ehhez közeli dolgot adhat! :)))

2 thoughts on “Gördeszkás stílus kalauz 1-frissítve

Vélemény, hozzászólás?