slider

Penny Board és egyebek – plastic cruzer őrület

Plastic Cruzer – vagy műanyag gördeszka.
Megosztó fogalom a gördeszkások között. Egy azonban kétségtelen – anno egy generációnak adott lehetőséget arra, hogy megtanuljon gördeszkázni – igaz, akkor még Triál lappal, olyan kerekekkel, amik nem gurultak, nagy lejtőn pedig frankón leolvadtak és törékeny tengelyekkel, amik nem igazán fordultak.
IMG_0269 Nagyot fordult azóta a világ és nagyot fejlődtek a deszkák. Abec 7-es csapágyakkal szerelt profi kerekeken gurulnak át a mai mini cruzerek minden kisebb kavicson, 78-as keménységű kerekük puha és hangtalan és tengelyeik erősek.
IMG_0268

A lapok azonban már nagyon nagy különbséget mutatnak.
A belépő kategóriában itt is tudnia kell egy plastic cruzernek azt, hogy elbírjon akár 50, akár száz kilós vagy…de nem feltétlen többet.
Aki ezen túl akar menni, annak mélyebben kell a zsebbe nyúlnia, mert a nálunk elérhető Long Islan Buddies plastic cruzer 17.990.- es belépő ára után hamar eljut a Penny Board 36.990.-es belépő áráig.

IMG_0267De mit is kap ezért az árért?
A Penny különlegessége, hogy mind tengelye, mind a lap nagyon erős.
Ezeknek a deszkáknak a halála legtöbbször épp a használat miatt következik be…ezekkel a deszkákkal a járdán közlekednek a forgalmas belvárosban…és amikor a deszka meglódul nélkülünk…akkor bizony sokszor egy autó alatt végzi.
Hacsak nem egy Pennyről beszélünk. A Penny Board tesztjén egy Cadillac gurul át a deszkán szépen komótosan, utána pedig egy srác felkapja a deszkát és elgurul vele.

steg x penny skateboards 103

Penny Board –  a plastic cruzer gördeszkák ikonikus képviselője. Ma félig státusz szimbólum.

IMG_0258

A név kötelez, a Penny Board 36.990.- nél kezdődik és 45 ezer Forint körül zár a színtől és festéstől függően. 22 és 27 collos méretben készül Penny és Nickel néven. A nagyobb cruzer stabilabb és kényelmesebb, de nagyobb súlya miatt nem mindenki szereti. Szerelvényeik prémium minőségűek, a szerelési minőség kiváló.
IMG_0259

A Long Island Buddis plastic cruzer gördeszka egyszínű verziói 17.990.-ért mennek, ami nem a hajdani 500 Ft-os Triál gördeszka árának mai megfelelője, de a fent említett előnyökkel már nem is olyan rázós ez az ár. Ha szeretnénk extra biztonságot, akkor olyat érünk, aminek a teteje GRIP TAPE-pel van ellátva, ezek 22.990.-ért vannak a boltban, vagy a sokszínű, szép festésű verziókat vihetjük haza ugyanezen az áron.

Dönteni tehát egyszerű: legyen prémium komponensekből a deszka, legyen jó a brand és a szín, akarunk rá gripet vagy nem – és akarunk-e majdnem 40 ezer Forintot adni érte, vagy a feléért vesszük meg… így szűkítünk mi a STÉGBEN!

 

Jassek Balázs

Jassek Balázs

Először a hírhedt Triál deszkával kezdtem el gurulni 1985-ben. Egy barátom tanított meg a nappalinkban, a szőnyegen gurulni. Egy svéd könyv, egy Delta- részlet , majd pár év múlva a Vissza a Jövőbe című film elég volt ahhoz, hogy minden addigi elképzelésemet félre söpörje és kimondjam: Mindig a gördeszkázás közelében szeretnék lenni! Azóta eltelt jó néhány év. Ebben nem mindig vagyok már annyira biztos, de amikor a legtöbb kétség merül fel, akkor az élet megint csak lök egyet és még közelebb kerülök ehhez a "sportághoz". Szabadságmániás idealista vagyok és ez a sportág ezt tökéletesen jelképezi. Ha nem ezt csinálnám, talán motorokat építenék... Az még valami ehhez közeli dolgot adhat! :)))

Vélemény, hozzászólás?