slider for slip-on 1600

Vans Slip-On – hajóktól a deszkákig

Style 98 – eredetileg így hívták a Vans belebújós modelljét, mely később Slip-On néven nagyon gyorsan beágyazódott a kései 70-es években Dél-Kaliforniában épp bimbózó Gördeszka és BMX életbe.

6a1d22cb2d97eed64ef890ff142d3800
Ma – 40 évvel később a Slip-On még mindig a márka egyik legikonikusabb modellje. Megpróbálunk arra rájönni, hogy a régi, legendás és korszakalkotó forma – még ha olyan egyszerű is – maradhat-e egy ikon az eljövendő nemzedéknek?
1977-ben indult el a modell gyártása – 10 évvel a Vans kisszériás gyártásának kezdete után. Az akkor szárba szökő gördeszkás kultúra mozgalma egyértelműen nyúlt az akkorra 10 éves múlttal rendelkező, az extrém sportok akkori világába jól beágyazott Vans termékek után.
A gyár nem volt híján sikeres modelleknek. A Slip-On bemutatása előtt egy évvel dobták piacra #95-ös modell néven a később ERA néven híressé vált modellt.
Még inkább a #44-es modellszámon elindított, ma Authentic néven ismert sikermodell, mely akkorra bebetonozta magát a deszkák és pedálok világába a nyugati parton.

shot-by-lucas-passmore-vans

A Több kevesebb
A Vans presztizse cipőgyártóként különleges és ellenálló talpa és szerkezete miatt nőtt meg a gördeszka és BMX kultúrában. A Waffle talp azonnali siker volt a boardfeel (ahogy a deszka minden rezdülését érzed, de mégsem mezítláb állsz rajta), a grip ( a talp tapadása) és a cipő általános tartóssága miatt.
Ne feledjük, 1970-es években járunk, hi-tech anyagok még nem voltak sem a köztudatban, sem a cipőgyártásban.
Ezt a sikert kívánta meglovagolni az alapító Paul Van Doren és két testvére, akik annak idején (66-ban) segítettek berúgni a cég motorját.

f770fd5c92fc464b7bbc7ad70af39031

Amit még ők sem gondoltak, az a hatalmas növekedés, melyet a kezdeti core deszkások és bmx-esek világából a LIFESTYLE kategóriába átlépés jelentett. Mára a zenebolondokat, a Disney-őrülteket és a legelvetemültebb streetwear rajongókat is kiszolgálja a cég.
Ennek a folyamatnak katapultja volt a Slip-On, mely Van Doren előző cégének egy alap terméke – egy sima hajós cipő volt még a Vans kezdete előtt.
A Slip-On egy egyszerű belebújós-hajós cipő kinézetét kapta meg, de hamar hozzáformálódott az akkor alapot képező deszkás- kultúra igényeihez. Kapott egy sarok-erősítést, egy belső párnázást az ERA szerkezetből és egy vastag, ellenálló gumi talp-oldal erősítést…és természetesen a goffri mintázatú Waffle talpat.
A Slip-On hamar lendületet vett a meglepő marketing, a jó hír, miszerint nem kell többé húsig koptatott cipőben deszkázni és néhány szerencsés megjelenés miatt.
A Változó Világ című filmben Sean Penn egy kockás #98-at viselt, mely nagyban segítette, hogy a Vans név és a kockás mintázat örökre egybeforrt.
as_bmx_vans2_576

Érdekes sztori!
Paul vans Doren gyerekektől leste el, hogy tört fehér Slip-On cipőik talpát egyedileg dekorálták fekete-fehér kockásra. A cég megpróbálta ezt imitálni és gyártott próba darabokat, de végül az egyszerűbb és látványosabb megoldást választották és a felsőrészen jelent meg a minta.

vans slip-on x steg 1200-110

Mára a kockás Slip-On és a teljesen alap fekete-fehér talpú verzió is a streetwear divat része lett, a deszkás életérzést megtartva.
Ha nem akarsz hatalmas trükköket lenyomni benne, akkor az alap textil felsőrészekkel a cipő teljesen jó megoldás mondjuk egy cruzer vagy egy longboard „fedélzetén” .

vans slip-on x steg 1200-107

A kockásból női, míg a feketéből teljes uniszex méretsort hoztunk most…a cikk írása idején.

vans slip-on x steg 1200-116

A cikk a HYPEBEAST Slip-On cikk segítségével született!

vans slip-on x steg 1200-113

Jassek Balázs

Először a hírhedt Triál deszkával kezdtem el gurulni 1985-ben. Egy barátom tanított meg a nappalinkban, a szőnyegen gurulni. Egy svéd könyv, egy Delta- részlet , majd pár év múlva a Vissza a Jövőbe című film elég volt ahhoz, hogy minden addigi elképzelésemet félre söpörje és kimondjam: Mindig a gördeszkázás közelében szeretnék lenni! Azóta eltelt jó néhány év. Ebben nem mindig vagyok már annyira biztos, de amikor a legtöbb kétség merül fel, akkor az élet megint csak lök egyet és még közelebb kerülök ehhez a "sportághoz". Szabadságmániás idealista vagyok és ez a sportág ezt tökéletesen jelképezi. Ha nem ezt csinálnám, talán motorokat építenék... Az még valami ehhez közeli dolgot adhat! :)))

Vélemény, hozzászólás?